ENGELLİ KOŞUDA ÖZEL DAYANIKLILIK

 

V. BREİZER ve G. IVKIN .................................................Çeviren : Metin PORSUK

 

 Engelli koşuda özel dayanıklılık büyük oranda yarışın ikinci yarısında engel geçişinde, engeller ve geçen süre arasındaki sürat devamlılığına bağlıdır. Legkaja Atletika, No:12,  1981’den çevrilen bu makalede engelli branşına özel problemler tartışılmakta ve nasıl geliştirileceği üzerinde tavsiyeler verilmektedir.

 

  Engelli performansı belirleyen iki temel faktör, sporcunun teknik-fiziksel ve engellere özel hazırlığıdır. Bu iki faktörün önemi sabit değildir ve performans düzeyine göre değişir. Daha düşük seviyedeki sporcular özellikle teknik gelişimi ve genel fizik kondisyonlama üzerinde çalıştırılırlar. Performans düzeyi arttıkça, her iki faktör aynı öneme ulaşıncaya değin özel sürat ve özel dayanıklılık gereklerini karşılamak için bunlara önem verilmeye başlanır.

 

  Gorbenko’ya göre temel kondisyonlamanın yanı sıra, özellikle sürat dayanıklılığı, büyük oranda engeller arası koşuda ikinci ve üçüncü adım uzunluğuna bağlıdır. İnişten sonraki ilk adımın uzatılması ve sıçrama öncesindeki üçüncü adımın kısaltılması da süratin devamlılığında pozitif etkiler sağlar. Fakat özel dayanıklılık ve koşu sürati dinamikleri arasında bir ilişki yokmuş gibi görünüyor.

 

  Bu nedenle engelli koşuda özel dayanıklılık büyük oranda yarışın ikinci yarısında engeller ve engel geçişlerinde harcanan zaman arasındaki sürat dayanıklılığına bağlıdır. Engeller arasındaki koşu sürati üç adımın her biri arasındaki oransal uzunluk dağılımı ve adım frekansı ile belirlenir. Engel geçişteki etkinlik sıçramada destek fazının uzunluğuna ve sıçrama bacağının süratine bağlıdır. Bu iki parametre yarışın ikinci yarısında maksimum süratin sürdürülmesinde çok önemlidir.

 

  Özel dayanıklılık düzeyi, özel dayanıklılık ve bölgesel kas dayanıklılığını belirlemek için kullanılan testlerle belirlenebilir. Sürat dayanıklılığı engel kullanılmadan 110 veya 150 m. Mesafelerde yapılan zamana göre değerlendirilir. Dinamik kas dayanıklılığı durarak 10 adım atlama mesafesi ve %80-100 dirence karşı dayanabileceği süredeki statik(durağan)kas dayanıklılığı sonuçlarına bağlıdır.

 

  Özel dayanıklılığı geliştirmek için aşağıdaki antrenman yöntemleri tavsiye edilebilir:

 

- Tekrarlı engelli koşular(8-12 engel mesafesinde)

- İnterval engelli koşular(10-12 engel mesafesinde)

- İki kulvarda engeller üzerinden koşu-öne ve geriye

- Engelli ve düz değişimli tekrarlar

- Engel geçme alıştırmaları

- Saate karşı squat

- 100-300m. Tekrarlı koşular

- 80-150m. Tepe yukarı koşular

 

  Bu yöntemlerin kullanımında aşağıdaki yöntemler tavsiye edilir:

 

1- Tekrarlı Engel Koşuları: Birçok otorite tekrarlar arasında 10 dk.lık dinlenme ile 12 engelden 4 tekrar öneriyor. 7-8 engelden tekrarlı koşuların ve tekrarların serilere bölümünün daha az etkili olduğu görülüyor. Genelde tekrarlı engel koşularının bütün bir yıl boyunca haftada bir veya en çok iki defa programa alınması istenir.

 

2- İnterval Engelli Koşular: 10-12 engelden jogla dönülerek 4-5 tekrar yapılması tavsiye edilir. Engel yüksekliği ve engeller arası mesafe sporcunun antrenman düzeyine ve yıllık programına göre değişir.

 

3- İki Kulvarda Engelli Koşu: Bu üç koşu serisiyle, 5-7 engelli 2 kulvarda ileriye koşuyu ve başlama noktasına dönüşü içerir.Bir antrenman seansı seriler arasında 8-10dk. Dinlenme ile 5-6 seriyi içine alır.

 

4- Engelli ve Düz Değiştirerek Tekrarlı Koşular: Bu alıştırma 8-12 engelle yapılır ve düz koşu mesafesine eşittir.Her iki koşuda jog ya da yürüme ile dinlenilerek aynı yoğunlukta yapılır. Tavsiye edilen toplam mesafe 50 engelli ve engelsize eşit olana karşılık gelir. Engelli ve düz değişimli koşular özellikle bayan engelcilerde etkilidir. Çünkü bayanların engeller ve sprint arasındaki adım uzunluğu az veya çok aynıdır.

 

5- Engel Alıştırmaları: Özel dayanıklılığı geliştirmek için en etkili durarak egzersizler bir duvardan destek alınarak bir engel üzerinden çekme bacağı hareketinin tekrarlı uygulaması ve bir ayna önünde taklidi kol hareketinin yapılmasıdır. Bu egzersizlerin her biri 15-20sn. ve 3-6 seri olarak maksimum hızda yapılır. Bacak egzersizleri dizin üzerine bağlanan bacak ağırlıkları ile kol egzersizleri de dambıllarla yapılmalıdır.

 

6- Tekrarlı Sıçrama Egzersizleri: Tekrarlı sıçramalar iki kategoride uygulanır. Güç veya kassal dayanıklılığı önemseyen çalışmalar. Güç geliştirici sıçramalar mesafe amaçlanarak veya uygulama zamanını azaltarak yapılır. 100 tekrara kadar toplamda bir seride 10 tekrar civarında yapılır. Kassal dayanıklılık 30-100 m.lik mesafelerde tekrarlı sıçramalar şeklinde sadece bir bacakla veya bir bacaktan öbürüne geçişle uygulanır. Sonuçlar bir gösterge yapılarak değerlendirilir. (mesafede geçen süre x sıçrama sayısı) Gösterge küçüldükçe özel dayanıklılık düzeyi yükselir.

 

7- Barla Squat: Sporcunun kendi vücut ağırlığının %50’si ile yapacağı squatlar 10-15 tekrar, 4-6 seri olarak zamana karşı uygulanır. Amaç 1 sn.de 1 squat yaparak 10 sn.de 10 squat yapmaktır.

 

8- 100-300 m.lik Tekrarlı Koşular: Sürat dayanıklılığını geliştirmeyi amaçlayan bu koşuların hacmi performansın şiddetine bağlıdır. Eğer %90-100’lük sürat belirli bir mesafede kullanılıyorsa, hacim bir çalışmada 1000-1200 m.yi geçmemelidir. Örneğin en iyi 200 m. Zamanı 22 sn. olan bir engelciye 10dk. dinlenme ile 23-23.5 sn.lik 5-6 tane 200m. yaptırılır. Eğer koşu hızı maksimumun %80-90 ise çalışma hacmi 1600-2000 m.ye çıkartılır ve dinlenmeler 6 dk.ya düşürülür.Şiddet maksimumun %80’i altında ise hacim 2500 veya 3000 m.ye çıkarılır ve dinlenme 2-4 dk.ya düşürülür.

 

9- Tepe Yukarı Koşu: 80-150 m.lik mesafelerde yapılan tepe yukarı koşu güç dayanıklılığını geliştirmek için kullanılır. Tekrarlı koşulara benzer şekilde uygulanır. Aerobik veya aerobik-anaerobik enerji sistemi, çok nadir olarak anaerobik-glikolitik enerji sistemi kullanılır. Pist çalışması ile karşılaştırıldığında antrenman hacmi %30 kadar azdır ve dinlenmeler biraz daha uzundur.

 

KAYNAK

Modern Athlete and Coach, 20 (4) 13-14. 1982.

 

Yayına Hazırlayan : Yasuf İMRAK